lørdag 28. desember 2013

Vilt og vakkert fra Nimes til Clermont Ferrand


Turen fra Nimes og nordover til Clermont Ferrand går gjennom landskapet Cevenne i Syd Frankrike.  Det er tidvis vilt og øde, mye natur, 106 tunneler hvor mange av dem er så smale at du advares mot å stikke hodet eller hånda ut av vinduet, nesten 1300 broer, inkl. flere flotte viadukter der i blant Chamborigaud viadukten med ikke mindre enn 41 buer.  Turen skulle ta drøye 5 timer og vi var blitt rådet til å sørge for å ha med oss nok vann og kanskje litt å spise på også.



Dette var også en rute uten plassreservering og det var helt uproblematisk for det var lite folk på toget. Heldigvis, for det første som slo mot oss når vi kom oss inn på toget, var varmen.  Det var VARMT, veldig varmt, dårlig lufting, air condition som nesten ikke virket, "ull"-seter som var ubehagelige å sitte i når det var så varmt...  Vi kunne kanskje ha flyttet oss for å se om vi kunne finne noen bedre vogner, men vi hadde klart å finne oss ganske behagelige plasser, så vi bestemte oss for å bli sittende til tross for varmen.  Det ble litt bedre underveis, men helt komfortabelt ble det egentlig aldri.

Men selv om det var litt slitsomt, så ble det en fin tur med mye imponerende natur.



Gjennom villmarken og over broer og viadukter.  Noen ganger var fjellsidene så bratte eller broene som smale og høye at det nesten føltes som om vi kjørte i løse luften.



Så plutselig passerte vi små plasser med noen få eller litt flere hus som var bygget oppover skråningene.



En av de 106 tunnelene og som vi kjørte gjennom.  De var ikke bredere enn de måtte være.  Ikke rart man ble advart mot å stikke hodet eller hender ut av vinduene på toget.





Så plutselig dukket det opp en stasjon igjen.  Noen stasjoner lå i tilknytning til noe som kunne se ut som små tettsteder, ved andre stasjoner var det bare noen ganske få hus.





Fra en av stasjonene underveis går det tog til Le Puy hvor pilgrimsruten til Santiago de Compostela har et av startpunktene sine.  Og flere ganger underveis så vi folk som var ute og vandret langs de smale veiene. Togturen anbefales virkelig, men kanskje ikke midt på varmeste sommeren på et tog uten noe særlig godt ventilasjonsanlegg.  Glem i alle fall ikke nok drikke vann.  Det kom godt med.




Det føltes svært godt å komme fram til fjellbyen Clermont Ferrand og enda bedre var det å vite at her hadde vi kun prioritert avstand til jernbanen når vi bestilte hotellrom, ingen kilometer å traske gjennom byen med tunge sekker her!  Bildet er tatt fra rommet vårt.  Noe særlig nærmere stasjonen gikk det vel ikke an å komme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar