søndag 29. desember 2013

St.Malô - tidevannets by


Vidunderlige St.Malô - her dumpet vi mer eller mindre tilfeldig innom i 1998 og falt pladask for denne byen med verdens tredje største tidevannsforskjell.  Forskjellen kan bli opptil 12 meter ved springflo.  Byen har snaue 50.000 innbyggere og det mangedobles i turistsesongen, likevel er det noe fredelig og godt over den.  Sikkert pga den gamle bydelen og alt det beroligende og fascinerende vannet.

Sist vi var her bodde vi på hotell i en av bakgatene og allerede da ble vi enige om at neste gang skulle vi bo slik at vi kunne sitte i vinduet på hotellet og se på havet - og slik ble det!


Turens dyreste hotell, man betaler både for beliggenheten og for utsikten, men det var verdt hver Euro og det var akkurat så deilig som jeg hadde tenkt.  Dette er utsikten fra vinduet vårt, i tillegg til utsikten var det herlig å kjenne havluften og ikke minst sovne til bølgeskvulp, ja litt mer enn skvulp når vannet var godt på vei inn.




Tidevannsforskjellene er helt utrolige.  På det øverste bildet er vannet fremdeles på vei ut, så etterhvert kan man gå helt tørrskodd ut til fortet når det er på det laveste, på det høyeste spruter vannet opp i gatene i byen. Det gjorde det ikke i sommer, men sist vi var her lå det tangrester igjen i gatene når vannet hadde vært på sitt høyeste og villeste.  Det er voldsomme krefter ute og går.





Det var litt for kaldt til å bade, i alle fall for oss som hadde vært 14 dager i varmen i Spania og Sør Frankrike, så bortsett fra å vasse litt og en liten dukkert, brukte vi tiden til å rusle rundt.  En av tingene vi gjorde, var å rusle ut til fortet og tok en selvguidet tur der ute, veldig interessant og ganske imponerende. Det er bare viktig å passe på å komme seg inn igjen før man blir altfor våt på beina...  Det er forresten ikke noe problem, for selv om vannet forflytter seg overraskende fort ved flo, så klarer man fint å gå fortere enn vannet, så man skal være veldig uoppmerksom for å bli fanget her ute.





St.Malô er en moderne by, men for oss turister er det nok den gamle bydelen innenfor murene som i tillegg til tidevannet er det som virker mest tiltrekkende.  Her er det yrende liv, masse små butikker, velholdte gamle bygninger, koselige restauranter og god stemning.  



Vi spiste på uterestaurant innenfor murene begge kveldene, god mat, god stemning og levende musikk fra plassen utenfor gjorde det til en skikkelig herlig opplevelse.  

St.Malô - vi kommer tilbake!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar